Tematem tej edycji konkursu będzie „Słodki smak dzieciństwa”.
Zagadnienia konkursowe:
- Definicja deserów
- Podział deserów wg surowca użytego do produkcji
- Ogólny podział deserów
- Wartość odżywcza deserów
- Higiena przyrządzania i przygotowywania deserów
Zadaniem każdej z drużyn jest wcześniejsze przygotowanie i dostarczenie na konkurs deseru z udziałem dostępnych owoców sezonowych, który zaprezentuje przed Jury.
Oceniane będą:
- skład użytych surowców i proces przygotowania
- wartość odżywcza deseru i przeznaczenie (jakim grupom wiekowym polecany deser, w jakich chorobach wskazany a w jakich niewskazany?)
- wygląd, atrakcyjność, sposób podania i smakowitość
- sposób prezentacji (dowolny)
Konkurs odbędzie się 16 czerwca 2015 r., w Domu Pomocy Społecznej przy ul. Broniewskiego 4/6 o godz. 9.00
Drużyny są czteroosobowe, osoby chętne prosimy o zgłoszenie się do naszej pani prezes Marioli.